8 mei is een historische datum van formaat. Het is de dag waarop in 1945 nazi-Duitsland overwonnen werd. Tijd om die dag te verheffen tot een officiële feestdag.
78 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. op 8 mei 1945 werd nazi-Duitsland verslagen na vijf jaar gruwelijke oorlog. Met Hitlers ondergang kwam een einde aan twaalf jaar Duits fascisme. Dat willen we op 7 en 8 mei in herinnering brengen.
Het eerste wat Hitler deed toen hij in 1933 aan de macht kwam, was de vakbonden aan de ketting leggen. Op het einde van dat jaar zaten al 100.000 vakbondsmilitanten samen met socialisten, communisten en vrijdenkers opgesloten. Hitler wilde elke vorm van arbeidersverzet in de kiem te smoren. Staken werd verboden.
Strijd tegen verrechtsing ,fascisme en uitsluiting blijft ook vandaag actueel
De overwinning op 8 mei 1945 bracht een wind van vrijheid over Europa. Er was terug ruimte voor arbeidsrechten en de strijd voor sociale zekerheid. Vakbonden werden in ere hersteld. De gelijkheid van alle mensen werd opnieuw erkend.
Vandaag komt extreem-rechts terug op. Racisme neemt hand over hand toe. ‘Ieder voor zich’ en ‘eigen volk eerst’ leiden tot ongelijkheid en verdelen de werkende klasse. De macht van een kleine elite neemt toe. Vakbondsrechten staan onder druk en de oorlog is terug in Europa.
Een oud-verzetstrijder waarschuwt: “Extreem rechts komt terug. Eerst komen ze op hun sloefen, daarna op hun botten”.
Daarom willen we vandaag de waarden van de overwinning van 8 mei 1945 terug in herinnering brengen. Want wie geen herinnering heeft, heeft geen toekomst. 8 mei moet opnieuw een feestdag te zijn, om te herdenken, te waarschuwen, te verdedigen.
Nationale herdenking zondag 7 mei | Fort van Breendonk
Op zondag 7 mei 2023 herdenken we de slachtoffers van het fascisme en eren we de verzetsstrijders die de overwinning op 8 mei mee mogelijk maakten. Zodat de vreselijke geschiedenis zich nooit meer herhaalt.
Auteur: Jan Deceunynck