Het Arbeidshof heeft Honeywell teruggefloten. Het Amerikaanse bedrijf dat zich specialiseert in controle- en automatiseringssystemen voor o.a. de luchtvaart, hanteert sinds 2014 een ‘ijzeren hand’ en paste eigenhandig en eenzijdig loonvoordelen van werknemers aan, zonder sociaal overleg. “Deze uitspraak is ook voor werknemers in andere bedrijven heel belangrijk”, zegt ACV Puls-secretaris Saïda Isbai. “Het stelt in elk geval serieus de eenzijdige beslissingen in vraag waarmee bedrijven sommige aspecten van je loon kunnen aanpassen.”
In dit concrete geval paste Honeywell, zonder overleg met de werknemers, de voordelen en dekking aan van de hospitalisatieverzekering van de werknemers en hun gezinsleden. “Wij proberen al sinds 2014 het sociaal overleg opnieuw op de kaart te zetten”, legt Saïda uit. “Elke keer werden we wandelen gestuurd. En Honeywell bleef maar eenzijdig zaken aanpassen, ten nadele van het hardwerkende personeel. De hospitalisatieverzekering was opeens te duur, zei Honeywell. Dus moesten werknemers en hun gezinsleden een forfait betalen. En dat bedrag kon serieus oplopen.”
Geen policy’s, wel cao’s
De uitspraak van het Arbeidshof is een zeer belangrijk precedent, ook voor werknemers in andere bedrijven. “Inderdaad”, gaat Saïda verder. “Het Hof veroordeelt ten eerste de manier waarop werkgevers eenzijdig looncomponenten wijzigen, zoals bijvoorbeeld de hospitalisatieverzekering. Maar ten tweede wordt ook de manier waarop Honeywell het ‘gespeeld’ heeft van tafel geveegd. Veel bedrijven zetten nu volop in op eenzijdige policy’s, in plaats van onderhandelde arbeidsovereenkomsten (cao’s). Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor het personeel. ACV Puls gaat niet mee in die werkwijze, en zet alles op alles om policy’s om te zetten in cao’s. Op die manier willen we garanderen dat wijzigingen in loon- en arbeidsvoorwaarden niet meer eenzijdig kunnen worden doorgevoerd, maar altijd op de agenda van het sociaal overleg komen.”
Auteur: Tom Van Aken | Afbeelding: Shutterstock