“Zonder Bert was een job vinden veel moeilijker geweest”
Voor jongeren met een migratieachtergrond die in ons land toekomen is werk een belangrijke hefboom, zo niet de belangrijkste. Helaas verloopt de zoektocht naar een job niet altijd vlekkeloos. Al vijf jaar probeert de vzw ‘Duo for a job’ het pad te effenen. Hun aanpak? Breng een jongere samen met een ‘oudere’ mentor, die zijn of haar (beroeps)ervaring en kennis inzet om hem/haar aan een job te helpen.
Het opzet is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. En vooral succesvol! De voorbije vijf jaar startten bij de social start-up in België al meer dan 2.100 duo’s in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. Ook in Parijs is ‘Duo for a job’ onlangs gelanceerd. En in andere buitenlandse steden wordt met geïnteresseerde ogen naar de werking gekeken. Niet verwonderlijk, want zowat 3 op 4 jongeren (‘mentees’ volgens ‘Duo for a job’) vond binnen de 6 maanden een passende, duurzame job, stage of beroepsopleiding. Kortom, ze vonden twee keer sneller een job.
Verrijkende ervaring
Bert Verbeke is aan zijn vijfde begeleidingstraject toe. En hij is nog altijd even enthousiast als toen hij 3 jaar geleden begon aan zijn eerste traject. “Het is een enorm verrijkende ervaring,” legt Bert uit. “Ik vind het ongelooflijk boeiend om de verhalen van de jongeren te horen en te merken hoe zij vanuit hun ervaring naar de wereld kijken”. Maar Bert vindt het minstens even fascinerend om te merken dat ‘zijn’ jongeren hier hun weg vinden en een mooie start op de arbeidsmarkt maken.
Abdul Ghafori kwam in 2016 vanuit Afghanistan aan in België en werd in 2017 erkend als vluchteling. Hij leerde Nederlands via LBC Onderwijs en hoorde via een vriend over ‘Duo for a job’. Abdul klopte aan bij de organisatie die hem enkele weken later in contact bracht met Bert. Het klikte meteen. En zo werd Abdul de derde ‘mentee’ van Bert.
Ons Recht: Wat houdt de begeleiding precies in?
Bert: Een traject loopt een half jaar. Daarbij engageert de mentor zich tot een wekelijks contact van 1 tot 2 uur met de jongere. Bij die wekelijkse gesprekken zoeken ze samen naar een geschikt beroep, een welwillende werkgever en passende werkaanbiedingen. Abdul had in Afghanistan gewerkt in een garage en wilde in die richting opnieuw aan de slag. Carrossier is hier een knelpuntberoep, dus dat viel al mee. Uiteraard is er een groot verschil tussen carrosseriewerk ginder en hier. Maar toch waren er meteen geïnteresseerde werkgevers. Abdul is nu al 9 maanden aan de slag bij Smart Car Repair in Wilrijk. Eerst kreeg hij een IBO-contract (IBO staat voor individuele beroepsopleiding, nvdr). Maar inmiddels heeft hij een vast contract gekregen.”
Abdul: Eerst kreeg ik een kans bij een bedrijf dat vooral grotere auto’s herstelt, maar dat was voor mij niet zo interessant. Nu werk ik bij een kleiner bedrijf, waar je eigenlijk met alle onderdelen van het carrosseriewerk in contact komt. Dat is plezanter, vind ik. Ik heb daardoor al enorm veel geleerd. Mijn collega’s Steve, Erwin en Mounir zijn allemaal specialisten op hun terrein en hebben erg veel ervaring. Daar heb ik gebruik van kunnen maken. Ik moest eigenlijk weer van nul beginnen, want het werk is hier helemaal anders. Maar dankzij hun begeleiding kan ik nu helemaal mee.”
Netwerk en ervaring
Ons Recht: Bert, hoe help jij als mentor concreet bij het zoeken naar een job?
Bert: Om te beginnen worden we erg goed begeleid door ‘Duo for a job’. Voor je start als mentor neem je deel aan een erg professionele opleiding over praktische en juridische elementen waar je mee te maken krijgt als mentor of als werkzoekende vluchteling. We kunnen ook altijd bij het project terecht als we ergens vast zitten of niet meteen weten hoe we moeten omgaan met een opduikend probleem. Verder heeft iedere mentor zijn eigen netwerk. Ik ben journalist voor een medium als Job@t en kom dus via mijn werk wel in contact met nogal wat bedrijven en potentiële werkgevers. Met de groep mentoren kunnen we ook altijd bij elkaar terecht. Iedereen heeft wel ergens contacten of ervaringen die van pas kunnen komen. Zo helpen we elkaar.”
Abdul: “Ik heb samen met Bert mijn cv opgesteld. Dat zou zonder hem veel moeilijker geweest zijn, want ik wist niet precies hoe ik dat moest aanpakken. We hebben samen werkaanbiedingen gezocht waarvoor ik in aanmerking zou kunnen komen. Bert heeft soms ook het pad geëffend door een eerste contact te leggen met een mogelijke werkgever. Maar het solliciteren heb ik natuurlijk altijd zelf gedaan.”
Ons Recht: Leidt een begeleiding altijd naar een job?
Bert: In driekwart van de gevallen lukt het. Soms is er eerst een stage of (beroeps) opleiding nodig, maar ook dat is natuurlijk prima. Een Algerijns meisje dat ik begeleidde, volgt nu een opleiding tot webontwikkelaar, zo vergroot ze haar kansen op werk. Maar voor de rest hebben mijn jongeren altijd een duurzame job gevonden. Wat vooral telt, is dat jongeren zelfstandiger worden en hun zelfvertrouwen versterken.”
Klik binnen het duo
Ons Recht: Bert, je hebt al 5 jongeren begeleid. Wat is volgens jou belangrijk om het te laten lukken?
Bert: “Om te beginnen moet het klikken binnen het duo. En de mentee moet ook geduld hebben. Het gaat niet supersnel. Er gaat wat tijd overheen. Abdul heeft geduld. We hebben samen stap voor stap naar werk gezocht. En nu wil hij graag zelfstandig beginnen, maar ook daar heeft hij weer geduld voor nodig.”
Abdul: “Ik zou graag een eigen garage beginnen. Maar eerst blijf ik nog bij Smart Car Repair. Ik kan daar nog veel leren.”
Bert: “Om zelfstandige te worden moet Abdul ook nog een cursus bedrijfsbeheer volgen. Dus ook dat zal dan nog moeten. Maar Abdul weet en beseft dat. Hij heeft ambitie, maar ook geduld. Plannen maken is belangrijk. Niks komt vanzelf. Maar je moet ook realistisch blijven. Je moet niet te snel willen gaan. Want dan lukt het ook niet.”
Abdul: “Ook de taal kennen is belangrijk. Als je de taal niet spreekt, is het moeilijk om een job te vinden. En helaas is Nederlands een moeilijke taal.”
Bert: “Gelukkig spreek jij nu op het werk Nederlands. Dat is al acht uur training per dag.”
Hechte band
Ons Recht: Jullie staan nog altijd in contact met elkaar, ook al is de samenwerking via ‘Duo for a job’ eigenlijk al voorbij?
Bert: “Klopt. Een traject duurt in principe maar een half jaar. Dat is al voorbij. Maar Abdul en ik hebben ondertussen een hechte band, dus blijven we in contact. Ook met een aantal andere vroegere mentees heb ik nog contacten. Ze zijn eigenlijk vrienden geworden. Met anderen is het contact wél verwaterd. Dat is ook geen probleem. Het loopt zoals het loopt.”
“Ik wil Abdul de komende jaren met advies en begeleiding helpen om die zelfstandige garage te realiseren. Ik wil hem graag blijven adviseren bij zijn toekomstplannen.”
Ons Recht: Wellicht zijn er lezers van dit artikel die ook wel zin hebben om mentor te worden. Kan dat?
Bert: “Uiteraard. ‘Duo for a job’ is altijd op zoek naar mentoren. Van de 870 bestaande mentoren begint meer dan 9 op 10 opnieuw. Zo kunnen we almaar meer kwetsbare jongeren nieuwe kansen geven. Dus als er iemand zin heeft, laat het dan zeker weten. Als mentor geef je het beste van jouw ervaringen, maar je krijgt ook zoveel meer terug. Als mentor moet je wel ouder dan 50 zijn, 1 tot 2 uur per week beschikbaar zijn en een vierdaagse opleiding willen volgen.”
Interesse? Lees er meer over op www.duoforajob.be